duminică, 1 martie 2015

Reteaua de orase mici si mijlocii



Orașe care fac parte dintr-o rețea de orașe  mici și mijlocii
·         aceste orașe nu sunt dominate de nici un oraș mare. Având dimensiuni reduse (cu forță de muncă și resurse limitate)  este greu să iși diversifice sectoarele economice și astfel tind să se specializeze într-un singur domneniu ce le asigura un înalt grad de competitivitate. Acest lucru le face vulnerabile la fluctuațiile pieței economice. Prin cooperare între orașe de dimensiuni asemănătoare se poate diminua acest dezavantaj. Orașele mici și mijlocii situate în zone dominate de orașe de aceeași mărime, cu o bună accesibilitate către rețeaua europeană de transport pot conferi avantajele locuirii într-un mare oraș dar fară dezavantaje,
·         Rol:  zone rezidențiale  atractive și centre de servicii pentru zona rurală adiacentă (locuri centrale)
·         orașe poli locali în zone rurale
·         aceste oraşe sunt definite ca sub-poli în dezvoltarea rurală, centre de servicii pentru economia rurală și centre administrative.
·         Rol :centre de comercializare a produselor agricole regionale, producere de bunuri și distribuirea bunurilor  și servicii către spațiul rural înconjurător, centre ale creşterii şi consolidării activităţilor non-agricole şi populaţiei ocupate în sectoare non-agricole[1].Aceste roluri pot fi îndeplinite doar dacă orașele respective au o anumită dimesiune.
Pe lângă rolul în raport cu localitățile învecinate, orașele mici și mijlocii joacă un rol important în sistemul de așezări național și regional și implicit în dezvoltarea regională și interregională. Există o foarte strânsă legătură între orașe și dezvoltarea regională, ”dezvoltarea sau înapoierea uneia afectează dezvoltarea sau regresul economic al celeilalte[2].


[1]I.Trincă teză doctorat ”Rolul orașelor mici în dezvoltarea intraregioanlă”, (2011)
[2] Polese M., 1999, citat în  teză doctorat I.Trincă”Rolul orașelor mici în dezvoltarea intraregioanlă”, (2011)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu