sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Determinrea rolului oraselor mici si mijlocii in reteaua de localitati



În majoritatea documentatiilor de amenajare și planificare a teritoriului  european se urmărește o dezvoltare a sistemelor de așezări bazată pe elemente de tip axe și noduri si pe dezvoltarea policentrică. Axele sunt reprezentate de infrastructurile de transport majore iar nodurile de centrele economice cu funcții specifice. Modelul de dezvolare al uniunii europene al lui R. Brunet- “Blue Banana” reprezintă un astfel de exemplu. În aceste documente se propun politici de sprijinire a cooperării între diverse orașe mici și mijlocii și cooperări de tip urba-rural în vederea consolidării poziției în teritoriu. La nivel de patrimoniu se sugerează inființarea de trasee culturale chiar și transanționale și la nivel european (”Drumul Renaşterii, Drumul Reformei şi al Contrareformei, Drumul Veneţian, Drumul Bizantin ,Drumul Otoman”[1] ), precum și măsuri locale de conservare și restaurarea  patrimoniului, “Amenajarea teritoriului trebuie să contribuie la conservarea şi respectarea memoriei tuturor naţionalităţilor şi grupurilor religioase, valorificând un patrimoniu cultural specific”[2].

 Lucrarea de față își propune să stabilească în ce masură orașele mici și mijlocii determină dezvoltarea regiunilor cu un patrimoniu bogat și care sunt elementele cheie care favorizează această dezvoltare. Prin studiul de caz se  dorește  determinarea  axelor  principale de dezvoltare și pricipalele noduri la nivelul regiunii culturale Nord-Vest, cu detalierea județului Maramureș. Studiul se va concretiza prin realizarea unui scenariu de dezvoltare pentru orașele mici și mijlocii din regiunea Nord –Vest, bazat pe principiile valorificării patrimoniului cultural,  dezvoltării policentrice și coeziunii teritoriale

Rezultatele scontate sunt întocmirea unei documentații despre rolul orașelor mici și mijlocii în regiuni cu o puternică identitate culturală, determinarea orașelor care au un rol important în dezvolarea culturală a regiunii de Nord-Vest, întocmirea de scenarii bazate pe dezvoltarea culturală în regiunea Nord-Vest și elaboararea de politici de dezvolare spațială pentru regiuni cu caracter cultural.


[1] Principii directoare pentru Dezvoltarea teritorială durabilă a Continentului European  pag 14
[2]Principii directoare pentru Dezvoltarea teritorială durabilă a Continentului European  pag 14

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu