sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Problematica oraselor mici si mijlocii si rolul lor cultural



În ceea ce privește patrimoniu natural și construit, acesta se confruntă cu numeroase probleme.”Multe oraşe şi comune europene conţin numeroase situri de o valoare culturală excepţională, lăsate deseori în voia unei degradări lente dar constante[1]. Lipsa fondurilor și a interesului autorităților pentru elementele valoroase ce conferă specific local duc la degradarea treptata a numeroase monumente valoroase atât pentru identitatea locală cât și pentru cea naționala. Urbanizarea excesivă și poluarea necontrolată sunt de asemenea factori care duc la pierderea acestor elemente. Printre aceste pericole se numără de exemplu, speculaţia  imobiliară, proiectele de infrastructură, supradimensionate faţă de mediul lor şi adaptarea prea servilă la cerinţele turismului de masă.[2]
Influența culturii globale și a lipsei de perspective financiare prin valorificarea meștesugurilor tradiționale determină tinerii să nu acorde interes acestora. Acest lucru  duce în timp la pierderea acestor indeletniciri și datini străvechi. În prezent există numeroase orașe mici și localități rurale care încă mai constituie centre meșteșugărești specializate într-un anumit domeniu precum ceramica, țesutul, prelucrarea lemnului. Ele nu vor putea dăinui în timp decat prin promovarea și valorificarea produselor astfel obținute.
De asemenea în localitățile mici și mijlocii se mai păstrează vii tradiții străvechi care însă  din dorința comercializării excesive riscă să fie alterate și să iși piardă specificul.
Nevoia de strictă conservare a patrimoniului cultural intră în contradicție cu faptul ca acesta reprezintă o sursa de dezvoltare a economiei pe plan local (care în orașele mici și mijlocii este de regula în declin), oferind posibilitatea inființării de noi locuri de muncă, posibilitatea creșterii atractivității regiunii și in acest fel generand noi surse de venit.
O soluție la problemele de natură culturală ar fi înființarea și promovarea de branduri locale si clustere turistice și meșteșugărești, precum și intocmirea unor strategii coerente de protejare,  valorificare și promovare a potențialului cultural.


[1] Schema de dezvoltare a Spațiului Cumunitar (1999)
[2] Schema de dezvoltare a Spațiului Cumunitar (1999)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu