sâmbătă, 1 noiembrie 2014

Metoda de cercetare a rolului cultural al oraselor mici si mijlocii



Lucrarea iși propune să trateze un subiect complex, abordând situația actuală a orașelor mici și mijlocii din regiuni în care elementul cultural-etnografic este un element pregnant. Lucrarea urmărește să prezinte o serie de concepte, principii, metode și teorii referitoare la orașele mici și mijlocii și dezvoltarea bazată pe promovarea culturii.
Cercetarea este structurată în două componente. Prima parte cuprinde o fundamentare teoretică  prin care se dorește identificarea unor definiții și tipologii a orașelor mici și mijlocii și descrierea elementelor de patrimoniu cultural.
Partea a doua a lucrării constă într-o abordare descriptiv-analitică concretizată în studiul de caz al regiunii Nord Vest cu accent pe județul Maramureș. Vor fi analizate urmatoarele aspecte ale orașele mici și mijlocii: nivelul de echipare și dotare, accesibilitatea, poziționarea în raport cu sistemul de așezări regionale, evoluția demografică și economică,  infastructura turisitică, elementele de inters cultural din orașe și din zonele învecinate.
Aceste analize vor avea ca scop determinarea rolului orașelor precum și determinarea capacității lor de a deveni centre de sprijinire a dezvoltării culturale a regiunii. Orașele regiunii vor fi tratate la un nivel mai general, accentul fiind pus pe rolul orașelor din judeţul Maramureş.
Metodele utlizate în această lucrare sunt cercetarea documentară, analiza statisitică si multisectorială si descrierea.


În vederea atingerii obiectivelor propuse (atât cele teoretice cat și aplicațiile și studiile de caz) au fost consultate o serie de lucrări. Acestea pot fi grupate în următoarele categorii:
1.      Lucrări fundametale în domeiul geografiei urbane și al amenajării teritoriului
2.      Studii de specialitate - cu accentul pus pe studiile Espon
3.      Lucrări despre etnografie și  patrimoniu
4.      Articole publicate în domeniile vizate de lucrare
5.      Documentații de urbanism și amenajarea teritoriului
6.      Legislație specifică atât românească cât și la nivel european
7.      Rapoarte elaborate de instituții nationale sau internaționale în domeniul urbansimului și amenajării teritoriului
Întocmirea cercetării va porni de la realizarea unei baze teoretice care va trata problema orașelor mici și mijlocii în contextul dezvoltării regiunilor culturale. Se va realiza analiza aspectelor importante ale regiunii și rețelei de localități din regiunea Nord Vest și se va concretiza prin realizarea unui scenariu de dezvoltare. Analizele realizate vor fi bazate pe informațiile de pe site-ul Agenției de dezvoltare Nord-Vest, INNSE, BNR, Registrul Comerțului, etc.
Pentru elaborarea lucrării s-au parcurs următoarele etape:
  • alegerea temei
  • formularea obiectivelor și problematicii
  • informarea documentara
  • analizarea datelor obținute

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu